Την Ημέρα Μνήμης Εθνικών Ευεργετών τίμησε η ΚΑΒΗ

 



Την 30η Σεπτεμβρίου, Ημέρα Μνήμης Εθνικών Ευεργετών, τίμησε η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου (ΚΑΒΗ), συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις τις οποίες διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής.

Αντιπροσωπεία της ΚΑΒΗ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κίνησης κ. Δημήτριο Περδίκη παρέστη αρχικά στην Δοξολογία που τελέστη στην Μητρόπολη Αθηνών στην μνήμη των Εθνικών Ευεργετών.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Στεφάνι εκ μέρους της ΚΑΒΗ κατάθεσε ο Αντιπρόεδρος της Κίνησης κ. Μόντης Κολίλας.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της ΚΑΒΗ παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στο σημείο που είναι τοποθετημένη η κεφαλή του μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα, ο οποίος καταγόταν από το Λάμποβο Αργυροκάστρου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Εθνικών Ευεργετών είχε, ως γνωστόν, της καταγωγή της από την Ήπειρο, εκ των οποίων οι περισσότεροι προέρχονταν από τις περιοχές οι οποίες από το 1914 και έπειτα αποτελούν την Βόρειο Ήπειρο. 

Μερικά γνωστά ονόματα είναι του Χρηστάκη Ζωγράφου και των εξαδέλφων Ευαγγέλου και Κωνσταντίνου Ζάππα, από το Αργυρόκαστρο, του Απόστολου Αρσάκη από την Πρεμετή, του Ιωάννη Μπάγκα από την Κορυτσά, του Γεώργιου και Σίμωνος Σίνα από την Μοσχόπολη.

Εθνικός Ευργέτης ήταν και ο Συνταγματάρχης Χωροφυλακής Σπυρίδωνος Σπυρομήλιος από την Χιμάρα. Αν και γνωστός για την συμμετοχή του στον Μακεδονικό και τον Βορειοηπειρωτικό  Αγώνα, είναι λησμονημένο ότι χάρη στην περιουσία που δώρισε στο ελληνικό κράτος, δημιουργήθηκε το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

Με αφορμή την 30η Σεπτεμβρίου, καλούμε σήμερα την Ελληνική Πολιτεία να ευεργετήσει με κάθε δυνατό τρόπο την γη που της χάρισε τους περισσότερους από τους Εθνικούς της Ευεργέτες και να δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την Βόρειο Ήπειρο.

Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου
30 - 09 - 2022


   











 


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρομοκρατία άρχισε το 2019 για τους Έλληνες της Β. Ηπείρου

Δεκατρία χρόνια από την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα - Τρεις μήνες από την σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη: Ο Ελληνισμός της Χιμάρας υπό απροκάλυπτο διωγμό

Έφυγε από την ζωή ο Βορειοηπειρώτης Αγωνιστής Γιώργος Παππάς