Η (τριπλή) δολοφονία του Κατσίφα!



Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ήταν μέλος της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, όπως αυτή αναγνωρίστηκε από το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Είχε διπλή υποκοότητα, αλβανική και ελληνική, και τα τελευταία χρόνια κατοικούσε στο χωριό του, τους Βουλιαράτες, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ΒΑ της συνοριακής πύλης της Κακαβιάς.

Ο Κωνσταντίνος ήταν ένα νέος άνθρωπος, 35 χρόνων, που αγαπούσε την Ελλάδα και τον Ελληνισμό και, όπως αγωνιούσε για το μέλλον των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, έτσι αγωνιούσε και για την πορεία όλων των εθνικών μας θεμάτων.

Ήταν ένα αγνός πατριώτης, προσεκτικός στις επιλογές του, χωρίς να εντάσσεται σε κάποιο κόμμα ή οργάνωση.

Ηταν ένας αγνός πατριώτης, όπως αυτούς που έχει ανάγκη η Ελλάδα, για να σταματήσει η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του Ελληνισμού.

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας αγωνιούσε για την πορεία του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Εβλεπε το αλβανικό κράτος να εφαρμόζει συστηματικά την πολιτική του εξαλβανισμού της μειονοτικής περιοχής, με το ελληνικό κράτος να μην αντιδρά αποτελεσματικά για να αποτρέψει την πολιτική του αλβανικού κράτους.

Αυτός ήταν ο λόγος που επέστρεψε στο χωριό του, όπου παρείχε τις υπηρεσίες του εθελοντικά στο ελληνικό σχολείο, στην εκκλησία και την κοινότητα.

Ήταν η προσωποποίηση της ελπίδας στους Βουλιαράτες, μια μορφή αντίστασης στην καταστροφική πορεία συρρίκνωσης του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Τις παραμονές της 28ης Οκτωβρίου του 2018 άρχισε να δουλεύει για την προετοιμασία της επετειακής εορταστικής εκδήλωσης που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο χωριό του, με την παρουσία επισήμων από την Ελλάδα και εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης.

Έκανε τον σημαιοστολισμό του χωριού, το οποίο ήταν ντυμένο στα γαλανόλευκα. Αυτό και η αγωνιστικότητα του Κωνσταντίνου ενόχλησε την αστυνομία, η οποία από την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου εισέβαλε στο σπίτι του και άσκησε τρομοκρατία στον ίδιο και στην οικογένειά του.

Σύμφωνα με τον γαμπρό του, το θύμα μία μέρα πριν από τον θάνατό του ξυλοκοπήθηκε άγρια για πέντε με πεντέμισι ώρες στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του σε όλο του το σώμα, ζητώντας η υπόθεση να παραπεμφθεί σε ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, τη RENEA, ενώ ο ίδιος ήταν περικυκλωμένος και κατ’ ουσίαν άοπλος, αφού το όπλο που είχε έριχνε αβολίδωτα και όχι πραγματικές σφαίρες.

Δηλαδή, η πάνοπλη και καλά εκπαιδευμένη μονάδα των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας, αντί να συλλάβει τον περικυκλωμένο πανταχόθεν και άοπλο Κατσίφα, τον δολοφόνησε με δύο σφαίρες στην καρδιά.

Τότε οι αλβανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Κατσίφας άνοιξε πρώτος πυρ, πυροβολώντας με καλάσνικοφ κατά αστυνομικών, καταδιώχθηκε από την αλβανική αστυνομία και μετά τον εντοπισμό του και την άρνησή του να παραδοθεί σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών. Πριν από την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης είχαμε τη δεύτερη δολοφονία του Κατσίφα από την Ελληνική Αστυνομία αυτή τη φορά.

Προφανώς για να δικαιώσει την αλβανική αστυνομία, λίγες ώρες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Κατσίφα, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. διέρρεαν στον ελληνικό Τύπο ότι είχε συλληφθεί στο Χαλάνδρι με μισό κιλό χασίς και είχε οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Παρέλειψαν, όμως, να αναφέρουν ότι ο Κατσίφας στο δικαστήριο αθωώθηκε πανηγυρικά.

Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα, καταδίκασε τη βίαιη συμπεριφορά της αλβανικής αστυνομίας και κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση να κρατήσει χαμηλότερους τόνους.

Δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση, αντί να ζητάει ξεκάθαρες εξηγήσεις για την εν ψυχρώ δολοφονία ενός Ελληνα, απολογητικά ζητούσε από την αλβανική κυβέρνηση να… κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Μάλιστα, όταν υπήρξαν αντιδράσεις στην Ελλάδα για την εν ψυχρώ δολοφονία του Κατσίφα, η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε τον εξτρεμισμό και από τις δύο πλευρές.

Όσον αφορά τον λόγο της δολοφονίας, ενώ ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η δολοφονία Κατσίφα σχετιζόταν με τον σημαιοστολισμό, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία εκπροσωπούσε την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή στους Βουλιαράτες, το διέψευσε, όπως ακριβώς το διέψευσαν και οι αλβανικές Αρχές. Στη συνέχεια οι αλβανικές Αρχές αρνήθηκαν να παραχωρήσουν τη σορό στις ελληνικές Αρχές, με αποτέλεσμα να μην εξεταστεί αυτή από Ελληνα ιατροδικαστή.

Τα διοικητικά, δικαϊκά και δικονομικά εγκλήματα στην υπόθεση συνεχίστηκαν, με το ελληνικό κράτος και την ελληνική κυβέρνηση να δείχνουν αδύναμα να απαιτήσουν από την αλβανική την απόδοση δικαιοσύνης.

Όσον αφορά την ελληνική Δικαιοσύνη, έναν χρόνο μετά ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Kωνσταντίνος Σιμιτζόγλου άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τη δολοφονία του Κατσίφα από Αλβανούς αστυνομικούς.

Δεν γνωρίζουμε τι απέγινε η ποινική δίωξη που άσκησε ο κ. Σιμιτζόγλου, όμως μαθαίνουμε τη σχεδιαζόμενη κατάληξη της υπόθεσης στην αλβανική Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα, η εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο του Κατσίφα ολοκληρώθηκε, καταλήγοντας πως ο 35χρονος ομογενής… αυτοκτόνησε. Δηλαδή, μιλάμε για τρίτη δολοφονία του Κατσίφα.Το βίντεο της επιχείρησης χάθηκε, όλα τα στοιχεία εξαφανίστηκαν και τώρα ο Αλβανός εισαγγελέας μάς λέει ότι ο Κατσίφας αυτοκτόνησε με δύο σφαίρες στην καρδιά! Η υπόθεση είναι πολύ μεγαλύτερη από την εν ψυχρώ δολοφονία ενός Ελληνα της Βορείου Ηπείρου από το αλβανικό κράτος.

Η υπόθεση της δολοφονίας του Κατσίφα, η αντίδραση της τότε ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της νυν δείχνουν ότι το αλβανικό κράτος και η αλβανική κυβέρνηση δεν υπολογίζουν την Ελλάδα.

Θα τολμούσαν οι Αλβανοί να κάνουν κάτι τέτοιο σε έναν πολίτη οποιασδήποτε άλλης χώρας της Ε.Ε.; Όχι. Κάτι κάνει λάθος η Ελλάδα. Κάνει το ίδιο λάθος που διέπραξε αφήνοντας την Τουρκία να εξαφανίσει τον Ελληνισμό της Ανατολίας και της Κωνσταντινούπολης.

Σύγχρονος ήρωας

Δεν υπερασπίζεται τον εξωελλαδικό Ελληνισμό και τον αφήνει έρμαιο των ορέξεων πότε του Κεμάλ, πότε του Μεντερές, πότε το Ινονού, πότε της Τσιλέρ και πότε του Ενβέρ Χότζα και του Ράμα.

Όσον αφορά τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, δικαιούται μια θέση στο πάνθεο των εθνομαρτύρων.

Η βιομηχανία παραγωγής ηρώων της σύγχρονης Ελλάδας που δεν έχουν σχέση με τους εθνικούς αγώνες τον έχει δολοφονήσει. Η πραγματική Ελλάδα πρέπει να τον ανακηρύξει σύγχρονο ήρωα και εθνομάρτυρα, δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και των απανταχού Ελλήνων που κατοικούν εκτός των συνόρων του ελλαδικού κράτους.

Δόξα και τιμή στον ήρωα και εθνομάρτυρα Κωνσταντίνο Κατσίφα.


εφημερίδα "δημοκρατία"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρομοκρατία άρχισε το 2019 για τους Έλληνες της Β. Ηπείρου

Δεκατρία χρόνια από την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα - Τρεις μήνες από την σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη: Ο Ελληνισμός της Χιμάρας υπό απροκάλυπτο διωγμό

Έφυγε από την ζωή ο Βορειοηπειρώτης Αγωνιστής Γιώργος Παππάς