Πως κάλυψαν την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στα Τίρανα τα αλβανικά ΜΜΕ



(Τις παρακάτω πληροφορίες τις “αλιεύσαμε” από αλβανικές ιστοσελίδες, και τα γραφόμενα αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους αποψεις)

Ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών ΝΙΚΟΣ  ΔΕΝΔΙΑΣ, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα, την Τρίτη 20 /10. Εν τω μεταξύ, στα Tίρανα είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας γύρω από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας,, ιδίως  για να αποτραπεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε οργανώσει  η Ένωση των Τσάμηδων ‘’Chameria’’.

Τελικά η διαμαρτυρία αυτή πραγματοποιήθηκε, όμως παρενέβη η αστυνομία και έγιναν  18  συλλήψεις διαδηλωτών και μεταξύ αυτών, συνελήφθησαν και οι τρεις διοργανωτές της διαμαρτυρίας :  ο επικεφαλής του PDIU Shpëtim Idrizi, η Γενική Γραμματέας του PDIU Mesila Doda και ο επικεφαλής του VV στην Αλβανία, Boiken Abazi.

Η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ.  είχε ανακοινωθεί τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ότι η κυβέρνησή του «σκοπεύει να επεκτείνει τον θαλάσσιο χώρο στο Ιόνιο Πέλαγος στα 12  μίλια, σύμφωνα με όλες οι διεθνείς συμβάσεις»  και ανακοίνωσε την επερχόμενη επίσκεψη στα Τίρανα του Υπουργού Εξωτερικών, Νικολάου Δένδια .

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ  ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΑΛΒΑΝΟΥΣ  ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ

(Α) Η επίσκεψη του Ν.Δ. ξεκίνησε με μια συνάντησή του με τον νυν αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, GENT  CAKAJ, όπου ανακοινώθηκε ότι το κεντρικό θέμα των συνομιλιών θα ήταν οι διμερείς σχέσεις, τα ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. 

(Β) Στην συνέχεια, ο  Ν.Δ. είχε συνάντηση με το Πρωθυπουργό ΕΝΤΙ  ΡΑΜΑ . Στον πρωθυπουργό, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αντιμετώπισε δύο κοκκινόμαυρες σημαίες. Αυτήν του πρωτοκόλλου και μία άλλη σταμπαρισμένη στη γραβάτα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος στις δηλώσεις του για τα μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκε πολλές φορές στις μελλοντικές εξελίξεις.

Ο Ράμα και ο Δένδιας συμφώνησαν να τερματίσουν την διαμάχη ανάμεσα στις δύο χώρες, σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα. Η λύση βρίσκεται στα χέρια ενός διεθνούς διαιτητή.

Eντι Ράμα : Δεν θα υπάρξει ελληνική κατοχή στη θάλασσα, συμφωνήσαμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Νίκος Δένδιας : Η επίσκεψή μου σήμερα πραγματοποιείται σε πολύ καλύτερες συνθήκες. Πολλά πράγματα μας ενώνουν. Είμαστε πρόθυμοι να επιλύσουμε, σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού, εκείνα τα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Η ελληνική μειονότητα είναι μια γέφυρα όπως και οι Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα. Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ είναι επίσης στόχος μας. Η επίλυση των θαλάσσιων συνόρων θα είναι επωφελής μεταξύ των δύο χωρών. Η λύση θα βασιστεί στη συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών. Ας το αφήσουμε στη διεθνή δικαιοσύνη. Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης πέρα ​​από αυτήν που έχουμε από το 1996.

Ο πρωθυπουργός Ράμα δήλωσε, ότι τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, δεν προορίζονται για εξαγωγή στις Βρυξέλλες, και οι δύο τους ανακοίνωσαν κοινή συνάντηση των δύο κυβερνήσεων (ελληνικής και αλβανικής) . Δήλωσε, επίσης,  ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών άνοιξε ένα νέο θετικό κεφάλαιο. Η Ελλάδα, δήλωσε ο Ράμα, είναι και θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος της Αλβανίας, ενώ δεν παρέλειψε  να αναφέρει τη βοήθεια της Ελλάδας όταν ο σεισμός της 26ης Νοεμβρίου έπληξε χιλιάδες αλβανικές οικογένειες.

Και πρόσθεσε :

«Θέλω να επισημάνω ότι: χάρη στην καλή θέληση του Μητσοτάκη, έγινε η αναγνώριση των αδειών οδήγησης, η αποδοχή της σφραγίδας του Apostille και οι  συμφωνίες σχετικά με την αναγνώριση των εγγράφων. Η συζήτηση για τις συντάξεις είναι ανοιχτή, αλλά όχι εύκολη, γιατί είναι μια λύση που όσον αφορά τη χρηματοδότηση απαιτεί σοβαρή δέσμευση", δήλωσε ο Ράμα. 

Σε κοινή Συνέντευξη Τύπου μεταξύ του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του Έλληνα υπουργού Νίκου Δένδια, ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ.  είπε ότι έχουμε πολλά κοινά πράγματα και ότι η παρουσία του στα Τίρανα στοχεύει να υπογραμμίσει μια δυναμική και θετική ατζέντα σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Είμαστε πρόθυμοι να τις κάνουμε ακόμα καλύτερες, για να επιλύσουμε σε ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης ό,τι έχει παραμείνει σε εκκρεμότητα. Η γέφυρα (σύνδεσμος μεταξύ μας) είναι η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και οι Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα. Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε προσπάθειες στο πνεύμα συνεργασίας, όπως αρμόζει στις ευρωπαϊκές χώρες και  πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να λειτουργήσει. Η είσοδος της Αλβανίας στην ΕΕ είναι κοινός μας στόχος,. Θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα υποστήριξε με συνέπεια την ένταξη στην Ε.Ε. των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.  Ακόμη και με τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, G. Cakaj είχαμε ένα ευρύ θέμα, συζητήσαμε τον ορισμό του θαλάσσιου χώρου, η επίλυση του οποίου θα είναι χρήσιμη»

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ:

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα είπε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο κυβερνήσεων, της Ελλάδας και της Αλβανίας, για να συζητηθούν θέματα που απασχολούν τους πολίτες τους. Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε θετικές συζητήσεις για την κατάργηση του νόμου του πολέμου  (εμπόλεμον) .

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι κάτι, για το οποίο συμφωνούμε απόλυτα. Θέλουμε να αρχίσουμε τις εργασίες μας για τη διοργάνωση μιας πρώτης συνάντησης μεταξύ των κυβερνήσεων της Αλβανίας και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με απλούς ανθρώπους και  με το μέλλον των παιδιών μας .

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι δεν είναι ένα ζήτημα που μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι έτοιμο προς επίλυση, αλλά είναι μια πολύ θετική συζήτηση και σύντομα είμαι πεπεισμένος ότι θα τελειώσει με την κατάργηση  του νόμου του πολέμου. . Στην ξηρά και στη θάλασσα, δεν θα υπάρχουν άλλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν», δήλωσε ο Ράμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Δένδιας,, Μίλησε για την κατάργηση του νόμου του πολέμου, λέγοντας ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί με εντολή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη.

" Αναφερθήκαμε στο ζήτημα του νόμου του πολέμου, ο οποίος είναι  αναχρονιστικός. Είμαι σίγουρος ότι θα λύσουμε μαζί το ζήτημα του νόμου του πολέμου. Είναι μεγάλη μου χαρά που έχω την ευκαιρία να το πω εδώ από τα Τίρανα, ενημερώνοντας  την αλβανική κοινή γνώμη, με εντολή του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη. Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο και πιστεύω ότι έχουμε επιτύχει πολλά στη σχέση μας και για εμάς μένει να προχωρήσουμε μπροστά.

Χαίρομαι που είδα την προοπτική, ακόμη και την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία στα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική μειονότητα. Όλα αυτά μας δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσουμε  στη θετική ατζέντα μας»,  δήλωσε ο υπουργός Δένδιας

Κλείνοντας, μίλησε σκληρά για την Τουρκία.

"Η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει βασικά κριτήρια της ΕΕ, η Τουρκία παραβιάζει την τελωνειακή ένωση. Σκεφτείτε να αναλάβετε δράση. Αυτό που πρέπει να οικοδομήσουμε μαζί είναι να έχουμε ένα ειρηνικό μέλλον και η παρουσία μου στα Τίρανα εξυπηρετεί αυτήν την προσπάθεια, για την ελληνοαλβανική φιλία".

(Γ)    Η επόμενη συνάντηση του Ν.Δ  ήταν με τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας ΙΛΙΡ  ΜΕΤΑ

Ο Πρόεδρος Μέτα είπε ότι οι σχέσεις Αλβανίας-Ελλάδας συγκαταλέγονται στις κύριες προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Αλβανίας και τόνισε ότι αυτές οι σχέσεις πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε πνεύμα καλής γειτονίας, που συνδέεται με στρατηγικά συμφέροντα, στενή συνεργασία στο ΝΑΤΟ, κοινή προοπτική, ευρωπαϊκά και οικονομικά συμφέροντα και των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Μέτα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ως εθνικό και στρατηγικό στόχο και αξιολόγησε ότι η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία είναι μια ισχυρή γέφυρα για τη μακροχρόνια φιλία μας και μαζί με τους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα, αποτελούν τα θεμέλια των υγιών και μακροπρόθεσμων σχέσεών μας.

Επίσης, ο Πρόεδρος Μέτα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Ελλάδας στην περίπτωση του σεισμού της 26ης Νοεμβρίου 2019, καθώς και για τη συνεργασία σχετικά με την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την πανδημία COVID-19. Όσον αφορά το ζήτημα της οριοθέτησης του θαλάσσιου χώρου μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι έχει ενθαρρύνει και θα το ενθαρρύνει να αντιμετωπιστεί μέσω ειλικρινούς διαλόγου και αμοιβαίου σεβασμού, με στόχο μια μόνιμη και διαρκή λύση.

«Η συμφωνία για αυτό το σημαντικό ζήτημα πρέπει να είναι σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, τη νομοθεσία και των δύο χωρών και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας»,   υπογράμμισε ο Πρόεδρος Μέτα.

(Δ)    Η τελευταία συνάντηση του Νίκου Δένδια με τους Αλβανούς επισήμους, ήταν αυτή με τον επικεφαλής  του αντιπολιτευομένου Δημοκρατικού Κόμματος (D.P.) , ΛΟΥΛΖΙΜ ΜΠΑΣΑ. Tα αλβανικά MME δεν έδωσαν στην δημοσιότητα το τι ελέχθη μεταξύ τους αλλά δημοσίευσαν την αντίδραση  του Λ. Μπ., μέσα από μία ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας,

Σύμφωνα με την ανάρτηση αυτή, ο Μπάσα, επανέλαβε στη συνάντηση με τον Ν.Δ.  τη θέση του που εξέφρασε πριν  10 χρόνια, ότι η λύση στο θαλάσσιο ζήτημα πρέπει να έρθει μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου. Επιπλέον, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος γράφει ότι είπε στον Υπουργό Ν.Δ. την αναγκαιότητα της κατάργησης του νόμου του πολέμου.

Η ανάρτηση του Μπάσα:

 Σήμερα είχα την ευχαρίστηση να συναντηθώ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, υπογραμμίσαμε την ανάγκη, με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού, να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα και να εντείνουμε τη διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων για Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Επανέλαβα τη θέση που εξέφρασα εδώ και 10 χρόνια, ότι η λύση στο θαλάσσιο ζήτημα πρέπει να έρθει μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου και επανέλαβα στον Υπουργό Δένδια την αναγκαιότητα της κατάργησης του νόμου του πολέμου. Εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος και της αλβανικής αντιπολίτευσης, τον ευχαρίστησα για την πολύτιμη υποστήριξη που προσφέρει η Ελλάδα στη χώρα μας στην ιστορική διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ  ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε.Μ.

Όμως ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση και με εκπροσώπους της Ελλήνικής Εθνικής Μειονότητας, για την οποίαν η  Βορειοηπειρωτική ιστοσελίδα ‘’Himara .gr’’ έγραψε τα εξής:

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, 21:45

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα αργά το απόγευμα και συμμετείχαν, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ‘’ΟΜΟΝΟΙΑ’’, Βασίλης Κάγιος και ο Πρόεδρος του παραρτήματος της’’ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ‘’ Χιμάρας Διονύσης Φρέντης Μπελέρης. Στο πλευρό του κ. Δένδια βρέθηκαν, η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κα Σοφία Φιλιππίδου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης και η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΥΠΕΞ κα Καραγεώργου Ναταλία .

Κατά την διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία. Συγκεκριμένα στο τραπέζι τέθηκαν, το θέμα της προστασίας των περιουσιών, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και το νομοσχέδιο της Αλβανίας για την προστασία των μειονοτήτων. Στην συνάντηση υπήρξαν και αιτήματα προς επίλυση σχετικά με την πανδημία του COVID-19. Οι εκπρόσωποι της ΕΕΜ ζήτησαν την κατάργηση της προσκόμισης αρνητικού τεστ στα σύνορα καθώς και την επαναλειτουργία του τελωνείου στο Μαυρομάτι.

Τέλος ο κ. Δένδιας δεσμεύτηκε πως σε επόμενη επίσκεψή του, θα επισκεφθεί την Χιμάρα και το χωριό Βουνό από όπου έλκει την καταγωγή του.

                                Επιμέλεια  Κειμάνου  : ΘΩΜΑΪΣ  ΠΑΡΙΑΝΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρομοκρατία άρχισε το 2019 για τους Έλληνες της Β. Ηπείρου

Δεκατρία χρόνια από την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα - Τρεις μήνες από την σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη: Ο Ελληνισμός της Χιμάρας υπό απροκάλυπτο διωγμό

Έφυγε από την ζωή ο Βορειοηπειρώτης Αγωνιστής Γιώργος Παππάς