Το όραμα του Ίωνος Δραγούμη για τον Ελληνισμό παραμένει ζωντανό 100 χρόνια μετά


Η Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων (ΕΕΕΘ) πραγματοποίησε με επιτυχία την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020 το Α΄ μέρος της ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΙΩΝΟΣ 2020, που διοργανώνει με αφορμή την συμπλήρωση των 100 ετών από την δολοφονία του Ίωνος Δραγούμη.
Η ετήσια αυτή εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε το 1982, πραγματοποιήθηκε όπως πάντα στο σημείο της δολοφονίας του, στη Λευκή Στήλη Λεωφόρος Βας. Σοφίας 73 στην Αθήνα στις 19:30 (7:30) το απόγευμα.
Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε η γενική γραμματέας της «Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου» Αθηνά Κρεμμύδα, ενώ είχαν προηγηθεί χαιρετισμοί εκπροσώπων των παρακάτω φορέων:
– Μιχάλης Γεωργιτσογιαννάκος, Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων,
– Δημήτρης Περδίκης, Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου,
– Πέτρος Νικολού, Εθνική Ορθόδοξη Νεολαία,
– Νίκος Τούτουζας, Πρωτοβουλία Πολιτών Βοιωτίας,
– Χάρης Βασιλείου Μιχαλακόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Πύργου,
– Αλέξανδρος Αρβανιτάκης, δημοτικός σύμβουλος Αγ. Δημητρίου.
Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων από τους:
– Δημήτρη Περδίκη, Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου,
– Νίκο Τούτουζα και Λασθένης Θηβαίος, Πρωτοβουλία Πολιτών Βοιωτίας,
– Αθανάσιο Κόρμαλη, Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων,
– Ιωάννη Γιαννάκενα, Εκδόσεις Πελασγός,
– Βασίλη Στυλιανέση, ιστοσελίδα ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ.
Η σεμνή τελετή έκλεισε με τον Εθνικό ύμνο.
Τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης είχαν ο Γιάννης Παναγιωτακόπουλος και ο Γιάννης Γιαννάκενας.
Λόγω της επετείου των 100 χρόνων θα ακολουθήσουν αρκετές εκδηλώσεις της ΕΕΕΘ για τον μεγάλο Έλληνα στοχαστή Ίωνα Δραγούμη και το Β’ μέρος της ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΙΩΝΑ το φθινόπωρο.
Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Δημήτριου Περδίκη
Εκατό χρόνια πέρασαν από την ημέρα που σε αυτό εδώ το σημείο εκτελέστηκε από Κρήτες χωροφύλακες ο Ίων Δραγούμης, επειδή θεωρήθηκε ηθικός αυτουργός της δολοφονίας, όπως είχε διαδοθεί εκείνες τις ώρες για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Οι ίδιοι που σκότωσαν τον ευπατρίδη, πολιτική στοχαστή, συγγραφέα, έναν από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας, είχαν πολεμήσει πριν κάποια χρόνια από εκείνη την μέρα για να απελευθερώσουν την Μακεδονία και την Ήπειρο, ως συναγωνιστές του Ίωνος Δραγούμη στον αγώνα για μία Μεγάλη Ελλάδα.
Ο Παύλος Γύπαρης, επικεφαλής του αποσπάσματος που εκτέλεσε τον Δραγούμη, το 1914 είχε δώσει ηρωικές μάχες στην Βόρειο Ήπειρο για την απελευθέρωση της Κορυτσάς. 
Η ομοψυχία είναι αυτό που χρειάζεται πάνω απ' όλα στον λαό μας. Γιατί χωρίς την ομοψυχία δεν μπορεί να γίνει η Ελλάδα ισχυρή και μεγαλύτερη. Αυτό είναι το ηθικό δίδαγμα αυτής της ημέρας.
Η κεντρική ομιλία από την Γεν. Γραμματέα της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Αθηνά Κρεμμύδα

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί πατριώτες
Στις 31 Ιουλίου συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατο του πολιτικού, διπλωμάτη, συγγραφέα και μεγάλου οραματιστή του Ελληνισμού, Ίωνα Δραγούμη.
Καταρχάς επιτρέψτε μου να συγχαρώ τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, που για πολλά χρόνια κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη και τις ιδέες του στη συνείδηση όλων των Ελλήνων πατριωτών, και να τους ευχαριστήσω επίσης για την ιδιαίτερη τιμή, χαρά και συγκίνηση που αισθάνομαι σήμερα ως Βορειοηπειρώτισσα γιατί και η Βόρειος Ήπειρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού που οραματίστηκε ο Ίων Δραγούμης.
Το έργο του παραμένει πάντα διαχρονικό και επίκαιρο. Οι πολιτικοί στοχασμοί του και η ιδεολογία του συνθέτουν το ελληνοκεντρικό ρεύμα που έχει ως στόχο τη συνέχεια του Ελληνικού Έθνους, αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία της Ελληνικής κληρονομιάς από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο, αλλά και μέσω του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων.
Σήμερα που διανύουμε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους για το Ελληνικό Έθνος με κίνδυνο περαιτέρω συρρίκνωσης του Ελληνισμού είναι χρέος και ευθύνη όλων μας να θυμηθούμε ξανά την ιστορία μας και να εμπνευστούμε από τη ζωή, το έργο αλλά και το θάνατο των μεγάλων Ελλήνων στοχαστών και  αγωνιστών όπως ο Ίων Δραγούμης.
Πέρασαν σχεδόν 100 χρόνια από τότε που ο Δραγούμης ανέπτυξε σημαντική εθνική δράση σε πολιτικό, διπλωματικό επίπεδο και πρωτοστάτησε επίσης στην οργάνωση του Μακεδονικού Αγώνος.
Μελετώντας κανείς τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής, με αντικειμενικό τρόπο και χωρίς ιδεοληψίες, τόσο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως έθνος, ως κράτος και ως φυλή παραμένουν ίδιες έως και σήμερα.
Το 1916, ο Ίων Δραγούμης έγραφε στους «Προγραμματικούς Πολιτικούς Στοχασμούς του»:


«Ως γνώμονα στην διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής πρέπει το Ελληνικό κράτος να έχει τα συμφέροντα του έθνους στην Ανατολή, στην Θράκη και στην Τουρκία, διότι εκεί απομένει το μεγαλύτερο μέρος του αλύτρωτου Ελληνισμού».
Ο ίδιος έδινε μεγάλη έμφαση στην εξασφάλιση του Ελληνισμού της διασποράς και στην διατήρηση της εθνικής του υποστάσεως μέσω της παιδείας, της θρησκείας αλλά και των συνεταιρισμών και του εμπορίου.
Δεν δίσταζε να υπογραμμίζει όμως και τα κακώς κείμενα του πολιτικού συστήματος λέγοντας: «Τι χρησιμεύει ένα κράτος Ελληνικό που αντί κάθε άλλη εξωτερική πολιτική, διορίζει προξένους στην Ανατολή και πρεσβείες στη Δύση και τους ξεπροβοδίζει με την μονάκριβη ευχή και οδηγία – προσέχετε να μην γεννάτε ζητήματα…».
Χαρακτήριζε δε, την εξωτερική πολιτική, τότε, ως κοντόφθαλμη, αδιαφορώντας για τον πολύ ευρύτερο εκτός συνόρων Ελληνισμό.
Με προβληματισμό λοιπόν διαπιστώνουμε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στην νοοτροπία του πολιτικού και κομματικού συστήματος σήμερα στην Ελλάδα, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συνεχώς αυξανόμενη προκλητικότητα των γειτόνων μας παραβιάζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και προκαλώντας το θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων αφού τόλμησαν τελικά να αγγίξουν το πιο ιερό στοιχείο της βυζαντινής μας κληρονομιάς, την Αγιά Σοφιά.
Αναρωτιέται βεβαίως κανείς πόσο διαφορετική θα ήταν σήμερα η Ελλάδα αν υπήρχαν πολιτικοί ηγέτες με Εθνική συνείδηση και όραμα για τον Ελληνισμό, όπως ο Ίων Δραγούμης.
Εκείνος δεν συμβιβάστηκε ποτέ με την ιδιότητα του πολιτικού ή του διπλωμάτη και το απέδειξε άλλωστε με την τεράστια προσφορά και στήριξη στο Μακεδονικό Αγώνα, δίπλα στον Παύλο Μελά και τους υπόλοιπους μακεδονομάχους αφού πίστευε ότι: «αν τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία, εμείς θα σωθούμε».
Ο Ίων Δραγούμης ήξερε πολύ καλά ότι όταν η διπλωματία και οι διεθνείς σχέσεις οδηγούν τα πράγματα σε αδιέξοδο, αναλαμβάνει η στρατιωτική πολιτική του κράτους να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους. Αυτό δυστυχώς αδυνατούν ή δεν θέλουν να το πιστέψουν σήμερα οι πολιτικοί μας ηγέτες.
Ο Ίων Δραγούμης, όπως προκύπτει από το συγγραφικό του έργο, υπήρξε πνεύμα ανήσυχο, ασυμβίβαστο, πολύπλευρο και ανοιχτό σε όλες τις ιδέες.
Ο κοινοτισμός, του οποίου ήταν από τους πρώτους ένθερμους υποστηρικτές,  ήταν μια πρωτοποριακή αντίληψη για την εποχή και ο ίδιος υποστήριζε ότι η κοινότητα αποτελεί το θεμέλιο λίθο ενός φυσιολογικώς οργανωμένου κράτους, καθώς και το γνησιότερο κύτταρο της Ελληνικής κοινωνίας μετά την οικογένεια.
Ο Δραγούμης πίστευε πολύ στην Ελληνική φυλή και θεωρούσε ότι το κράτος πρέπει πρωτίστως να ασκεί φυλετική πολιτική διότι τα γεωγραφικά σύνορα του κράτους δεν συμπίπτουν ακόμη με τα γεωγραφικά σύνορα της φυλής.
Οι σκέψεις και οι ιδέες του δικαιώθηκαν από την ιστορία και αποτελούν μια ηχηρή απάντηση σε όλους αυτούς που μας είπαν ότι η Κύπρος είναι μακριά, η Μακεδονία δεν είναι μόνο μια και η Βόρειος Ήπειρος δεν είναι Ελληνική.
Το κράτος, όπως υποστήριζε, χρησιμεύει για την συντήρηση της Φυλής, που είναι απείρως πολυτιμότερη από την απλή ύπαρξη του κράτους, διότι τα κράτη δεν δημιουργούν τίποτα, μόνο συντηρούν και υποβοηθούν, τα έθνη όμως παράγουν πολιτισμούς και ιστορία.
Ο Ελληνισμός έχει τη δική του ιστορία η οποία δεν μπορεί να περιοριστεί στα όρια του Ελληνικού κράτους, ούτε να αλλοιωθεί από την εκάστοτε ιδεολογία ή από τις σύγχρονες τάσεις της εποχής, διότι γράφτηκε πριν από πολλά χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, στον Πόντο και στην Μικρά Ασία, στην Μακεδονία, στην Βόρειο Ήπειρο και στην Κύπρο.
Ο Ίων Δραγούμης υπήρξε οραματιστής ενός ρομαντικού ελληνικού εθνικισμού με επίκεντρο τους Έλληνες και τον Ελληνισμό. Ο ίδιος αισθανόταν τον εαυτό του σαν κύτταρο του Ελληνισμού.
Η ταύτιση του με το Έθνος και τη Φυλή του συνδυάζεται με την αίσθηση του χρέους. Κατά τον Δραγούμη η ελληνική φυλή διατήρησε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την συνείδησή της κατά την διάρκεια των χιλιάδων ετών της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους ακόμα και όταν δεν υπήρχε το ελληνικό κράτος.
Αυτό οφείλεται φυσικά στην παράδοση μας, τη γλώσσα, τον πολιτισμό μας, τα ήθη και έθιμα μας και φυσικά στην Ορθοδοξία η οποία αποτελεί το βασικό στοιχείο της παραδόσεως και του κοινοτικού πολιτισμού του Ελληνισμού.
Σήμερα ζούμε σε δύσκολους καιρούς όπου η ταυτότητα μας δοκιμάζεται σε πολλά μέτωπα. Ο τρόπος που το Ελληνικό κράτος μέσω της εκάστοτε κυβερνήσεως, αντιμετωπίζει το σοβαρό πρόβλημα της υπογεννητικότητας, της λαθρομετανάστευσης, τα δημοσιονομικά μας αλλά και τα εθνικά μας θέματα, δικαιώνει απόλυτα τις απόψεις του Ίωνα Δραγούμη για την ανεπάρκεια του κράτος να υπερασπιστεί τελικά τα συμφέροντα του Έθνους.
Δυστυχώς βιώνουμε την εποχή της αποδομήσεως των εθνών στο βωμό της επίτευξης της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Η νέα εποχή απαιτεί λαούς χωρίς μνήμη, χωρίς ιστορία και χωρίς ταυτότητα που θα υποκύπτουν σε υπαρκτούς και ανύπαρκτους φόβους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εθνομηδενιστική «Επιτροπή Ελλάδα 2021», που ήρθε να αναθεωρήσει την Ελληνική Ιστορία διότι δεν ταιριάζει στις σημερινές τάσεις και αντιλήψεις. Ο μοναδικός σκοπός μίας τέτοιας νοοτροπίας δεν είναι άλλος από το να αποπροσανατολίσει και εν τέλει να διχάσει τον Ελληνισμό.
Ο Ίων Δραγούμης αφιέρωσε τη ζωή του στην προάσπιση των εθνικών υποθέσεων, μέχρις ότου πέσει και ο ίδιος θύμα του Εθνικού Διχασμού στις 31 Ιουλίου του 1920.
Το όραμα και η αγάπη του για τον Ελληνισμό παραμένουν ζωντανά στην μνήμη όλων μας, ως φωτεινός φάρος έναντι στο σκοταδισμό που επικρατεί σήμερα. Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της νεώτερης Ελλάδας και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον πατριωτικό χώρο και τις επόμενες γενιές, αναδεικνύοντας τους σύγχρονους ήρωες του Ελληνισμού.
Ας θυμηθούμε σήμερα τον Τάσο Ισαάκ και τον Σολομώντα Σολωμού, τον Αριστοτέλη Γκούμα και τον Κωνσταντίνο Κατσίφα αλλά και τον Κωνσταντίνο Ηλιάκη, και τους άγρυπνους φρουρούς του Αιγαίου που ο καθένας τους ξέρει ότι σε αυτόν έλαχε να σώσει το έθνος του.
Η παρουσία όλων μας σήμερα εδώ ας αποτελέσει μια υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στα χνάρια του Ίωνος Δραγούμη και των υπολοίπων ηρώων μας, γράφοντας με χρυσά γράμματα την ιστορία του Ελληνικού Έθνους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρομοκρατία άρχισε το 2019 για τους Έλληνες της Β. Ηπείρου

Δεκατρία χρόνια από την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα - Τρεις μήνες από την σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη: Ο Ελληνισμός της Χιμάρας υπό απροκάλυπτο διωγμό

Έφυγε από την ζωή ο Βορειοηπειρώτης Αγωνιστής Γιώργος Παππάς