Επίκαιρο το αίτημα για αυτονομία της Βορείου Ηπείρου


Ομιλία της Γ.Γ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Αθηνάς Κρεμμύδα στην εκδήλωση για τα 106 χρόνια από το Πρωτόκολλο της Κερκύρας

(17-5-2020, Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών)

Αγαπητοί συμπατριώτες, Χριστός Ανέστη!

Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τα 106 χρόνια από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, με το οποίο η Αλβανία και οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής αναγνώριζαν στις 17 Μαΐου 1914 την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

Με αυτή την εκδήλωση μνήμης παράλληλα, στέλνουμε το μήνυμα ότι παρά τις δύσκολες μέρες που διανύουμε λόγω της πανδημίας του κορωνοΐου, δεν ξεχνούμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ένα εθνικό ζήτημα το οποίο έχει τεθεί άδικα στο περιθώριο της ατζέντας των εθνικών μας θεμάτων. Το Βορειοηπειρωτικό.

Ως γνωστόν μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού πριν από 30 χρόνια, η πλειοψηφία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου αναζήτησε μία καλύτερη τύχη στην μητέρα Ελλάδα, κρατώντας ωστόσο σε μεγάλο βαθμό την επαφή με τις πατρογονικές εστίες.

Όμως, οι αλβανικές κυβερνήσεις βρήκαν την ευκαιρία να εποικίσουν με αλλογενείς και αλλόθρησκους πληθυσμούς, φερμένους από την κεντρική και βόρεια Αλβανία, τις περιοχές της Χιμάρας και των Αγίων Σαράντα, με στόχο την πληθυσμιακή αλλοίωση τους. 

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η φημολογούμενη μετεγκατάσταση μουσουλμάνων μεταναστών απευθείας από την Τουρκία στην αλβανική επικράτεια και ειδικά σε περιοχές που διαβιεί η Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

Παράλληλα βιώνουμε την υφαρπαγή περιουσιών που ανήκουν σε Έλληνες γηγενείς, πότε με την κατάθεση πλαστών οθωμανικών εγγράφων από δήθεν απογόνους μπέηδων και αγάδων και πότε με το πρόσχημα της τουριστικής ανάπτυξης.

Το αλβανικό κράτος επίσης συνεχίζει να μην αναγνωρίζει ως Έλληνες όσους δηλώνουν στα ληξιαρχεία την ελληνική τους εθνικότητα, αλλά δεν κατάγονται από τα μόλις 99 αναγνωρισμένα χωριά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αν κατάγεσαι από την Χιμάρα, την Πρεμετή ή την Περιφέρειας Κορυτσάς, θα έχεις ποινικές κυρώσεις αν δηλώσεις επίσημα ότι είσαι Έλληνας.

Όμως εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι οι ηγέτες της Αυτονόμου Ηπείρου που μνημονεύσαμε σήμερα καθώς και οι εθνικοί ευεργέτες που κατάγονταν από το βόρειο τμήμα της Ηπείρου, γεννήθηκαν σε περιοχές που δεν ανήκουν στις σημερινές μειονοτικές ζώνες.

Η απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία η οποία είχε προγραμματισθεί για το 2021 και θα έδινε σε πολλούς την ευκαιρία να δηλώσουν την ελληνική εθνική τους ταυτότητα, αναβλήθηκε επ’ αόριστον με την δικαιολογία της αδυναμίας προεργασίας λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Κυρίες και κύριοι,

Ήδη έχει συμπληρωθεί ενάμιση έτος από την εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στους Βουλιαράτες  και ακόμα η δικαιοσύνη της γείτονος χώρας δεν έχει εκδώσει το πόρισμα που θα διαλευκάνει την υπόθεση.

Βέβαια τι άλλο θα μπορούσαμε να περιμένουμε από ένα κράτος το οποίο επί εννέα ημέρες κρατούσε την σωρό του Βορειοηπειρώτη Εθνομάρτυρα, ώστε να σβήσει από το σώμα του όλα τα στοιχεία που ενοχοποιούσαν τις δυνάμεις καταστολής του;

Τον τελευταίο χρόνο οι αλβανικές αρχές έχουν απαγορεύσει  άνευ αιτιολογίας σε εκατοντάδες Έλληνες πολίτες την είσοδο στην επικράτεια της Αλβανίας, ενώ καθυστερούν αδικαιολόγητα στις μεθοριακές διαβάσεις πάμπολλους Έλληνες Βορειοηπειρώτες.

Πολλούς δε από αυτούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, τους οδηγούν στα γραφεία της Ασφάλειας στο Αργυρόκαστρο ή στους Άγιους Σαράντα για ανάκριση και άσκηση ψυχολογικής πίεσης.

Ορισμένους δε τους οδηγούν στα δικαστήρια με ανυπόστατες κατηγορίες περί υποκίνησης εθνοτικού μίσους, ενώ συντοπίτες μας που δεν διαπραγματεύονται την εθνική τους συνείδηση, όπως τον Αριστοτέλη Γκούμα και τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, τους δολοφονούν εν ψυχρώ.

Μετά το 1990 η πολιτική της μητέρας Ελλάδας στο Βορειοηπειρωτικό στηρίζεται στα ευχολόγια περί «σεβασμού των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας» με την προοπτική της ένταξης της Αλβανίας στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής όμως είναι να συντελείται από την πλευρά του αλβανικού κράτους μία «βελούδινη εθνοκάθαρση» του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Μία εξέλιξη που ήρθε να προστεθεί αυτές τις ημέρες ήταν η πρόσφατη εκπομπή γνωστού σωβινιστή δημοσιογράφου σε κορυφαίο αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό, με την οποία στοχοποιούνται οι Έλληνες κάτοικοι των αναγνωρισμένων μειονοτικών χωριών στις περιοχές Αργυροκάστρου και Αγίων Σαράντα.

Η ίδια εκπομπή με την ονομασία «Αλβανικά ίχνη» ήταν ο ηθικός αυτουργός για την καταστροφή του μνημείου του εθνικού μας ήρωα Θύμιου Λιώλη στην Κρανιά πριν από ένα χρόνο, ενώ πριν τρεις μήνες έβαλε στο στόχαστρο και την προτομή του Βορειοηπειρώτη ηγέτη Βασίλειου Σαχίνη στην Δερβιτσάνη.

Ο παραγωγός της εκπομπής αυτής, ο οποίος έφτασε πριν λίγες μέρες στο σημείο να στοχοποιήσει τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Λάμπρο Κακίση, δεν είναι κάποιος τυχαίος δημοσιογράφος που απλά λέει ότι θέλει για να έχει νούμερα τηλεθέασης, αλλά ανήκει στο περιβάλλον του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. 

Τελευταίο επεισόδιο του δράματος που βιώνει ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου, αποτελεί η ανάκριση που έκανε πριν τρεις ημέρες η αλβανική αστυνομία στον κ. Γιάννη Κατσίφα, τον οποίο κατηγορεί για παράνομη ανέγερση ναΐσκου στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Εθνομάρτυρας υιός του Κωνσταντίνος. 

Και αυτό σε μία χώρα όπου είναι διάσπαρτες απ’ άκρου εις άκρον ακόμα και παράνομες πολυκατοικίες.

Όλα αυτά όμως δεν μας πτοούν, αντίθετα μας χαλυβδώνουν, καθώς αποτελούν απτές αποδείξεις ότι κάποιοι μας φοβούνται γιατί το Βορειοηπειρωτικό ζει!

Γι’ αυτό λοιπόν σήμερα, 106 χρόνια μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, ως λύση απέναντι σε αυτή την λευκή εθνοκάθαρση, θέτουμε τουλάχιστον το αίτημα της αυτονομίας για την Βόρειο Ήπειρο.

Ένα αίτημα το οποίο δεν είναι άκαιρο ούτε ουτοπικό, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν οι πολιτικές ελίτ, αλλά βασίζεται στην πραγματικότητα που ισχύει για εθνικές μειονότητες με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά των Βορειοηπειρωτών, σε κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Πρωτόκολλο της Κέρκυρας το οποίο έχει υπογράψει και η Αλβανία.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρομοκρατία άρχισε το 2019 για τους Έλληνες της Β. Ηπείρου

Δεκατρία χρόνια από την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα - Τρεις μήνες από την σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη: Ο Ελληνισμός της Χιμάρας υπό απροκάλυπτο διωγμό

Έφυγε από την ζωή ο Βορειοηπειρώτης Αγωνιστής Γιώργος Παππάς