Κοινωνική πολιτική αναλγησίας του ελληνικού κράτους στους Βορειοηπειρώτες ηλικιωμένους



Όπως είναι γνωστό οι ανασφάλιστοι υπερήλικες από τη Βόρειο Ήπειρο παίρνουν από την Αλβανία την πενιχρή σύνταξη των 50 έως 120 ευρώ μηνιαίως.

Στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν το επίδομα του ανασφάλιστου υπερήλικα ο 
Οργανισμός Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) προκειμένου να τους εγκρίνει το επίδομα αυτό μαζί με τα πάμπολλα δικαιολογητικά 35ετιας μόνιμης και νόμιμης διαμονής στη χώρα τους ζητά να παρουσιάσουν εκκαθαριστικά εφορίας αναδρομικών ετών 2015, 2016, 2017 κλπ και να δηλώσουν για τα έτη αυτά και την πενιχρή σύνταξη γήρατος της Αλβανίας το οποίο είναι το μοναδικό εισόδημα που λαμβάνουν.

Αντί όμως να τους δοθεί το επίδομα του ανασφάλιστου υπερήλικα για να μπορέσουν να κρατηθούν στη ζωή αξιοπρεπώς, το Ελλαδικό κράτος τους φορολογεί με 22% από το πρώτο ευρώ ως παγκόσμιο εισόδημα!

Το μέτρο αυτό είναι απαράδεκτο και εμπίπτει σε καθεστώς διπλής φορολόγησης αφού τα εισοδήματα των συγκεκριμένων συντάξεων φορολογούνται και στην Αλβανία παρόλο που δεν φαίνονται γιατί είναι λιγότερα από το φορολογητέο ποσό των 300.000 λεκ (2.400 ευρώ) ετησίως.

Προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: 


1) Εάν προβλέπεται και με βάση ποιου  νόμου η φορολόγηση στην Ελλάδα εισοδήματος από συντάξεις που αποκτήθηκαν στην Αλβανία από Έλληνες Ομογενείς που πολιτογραφήθηκαν στην Ελλάδα.

2) Εάν υπάρχει διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για
συνταξιοδοτικά ζητήματα και για το καθεστώς φορολόγησης αυτών 
με σκοπό την αποφυγή διπλής φορολόγησης.


ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ
2 Απριλίου 2019

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρομοκρατία άρχισε το 2019 για τους Έλληνες της Β. Ηπείρου

Δεκατρία χρόνια από την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα - Τρεις μήνες από την σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη: Ο Ελληνισμός της Χιμάρας υπό απροκάλυπτο διωγμό

Έφυγε από την ζωή ο Βορειοηπειρώτης Αγωνιστής Γιώργος Παππάς