Με επιτυχία η εκδήλωση στον Πειραιά για την επέτειο του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», η εκδήλωση στη μνήμη των αγωνιστών του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (1912-1914) που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Ηπειρωτικό Σύνδεσμο Πειραιά, την Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» και την Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

Παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η αίθουσα εκδηλώσεων της Αδελφότητας, γέμισε με μέλη και φίλους των σωματείων, που προσήλθαν για να τιμήσουν τους πρόγονους τους, που έχυσαν το αίμα τους για τη λευτεριά της ενιαίας Ηπείρου. 

Την άκρως συγκινητική εκδήλωση την οποία παρουσίασε η Αντιπρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Αντωνία - Μαρία Ντουντουνάκη, χαιρέτισαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και οι Πρόεδροι: της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», Θεόδωρος Τσόντος, του Ηπειρωτικού Συνδέσμου Πειραιά, Δημήτριος Λένης, της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», Σταύρος Βοϊδονικόλας και της Κίνησης για την Αναγέννηση της Β. Ηπείρου, Δημήτριος Περδίκης.

Κατά τις κύριες ομιλίες ο Αντιπρόεδρος του Ηπειρωτικού Συνδέσμου Πειραιά Κωνσταντίνος Μάτσας αναφέρθηκε στο γεωγραφικά και ιστορικά ενιαίο της Ηπείρου παραθέτοντας άγνωστα γεγονότα από τον αγώνα για την απελευθέρωση της ενιαίας Ηπείρου το 1912-13.
Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Μάτσας κάλεσε τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες των εθνικών αγώνων στην ενιαία Ήπειρο.

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», Θεοδόσιος Παπαδάκος μίλησε για την συμβολή των Μανιατών οπλαρχηγών και εθελοντών στον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα του 1914. Κλείνοντας την ομιλία του συγκινημένος επανέλαβε τον όρκο, σύμφωνα με τον οποίο αν χρειαστεί οι Μανιάτες θα ανέβουν για να πολεμήσουν ξανά για την Μακεδονία και την Ήπειρο.

Ο καθηγητής και μέλος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» Γεώργιος Καρτσώνης, περιέγραψε την δημιουργία και την πορεία του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος από την ίδρυση του αλβανικού κράτους από το 1912 έως το 1960, όταν ο Σοφοκλής Βενιζέλος ζήτησε από τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Νικήτα Χρουστσόφ να μεσολαβήσει στον αλβανό δικτάτορα Ενβέρ Χότζα να δώσει καθεστώς αυτονομίας στην Βόρειο Ήπειρο. Ο κ. Καρτσώνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά των Κρητών στον Αγώνα των Βορειοηπειρωτών που οδήγησε στην αναγνώριση της Αυτονομίας της Β. Ηπείρου από την Αλβανία και τις Μεγάλες Δυνάμεις με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας (17 Μαΐου 1914).

Να σημειωθεί ότι το ιστορικό σωματείο της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» (έτος ίδρυσης 1880), την εποχή εκείνη είχε γίνει στρατόπεδο προετοιμασίας μαχητών, έτοιμων να δώσουν και τη ζωή τους ακόμα, για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Βορειοηπειρώτης νομικός και συγγραφέας Κωνσταντίνος Κυριακού, πολιτικός κρατούμενος στις αλβανικές φυλακές επί κουμουνιστικού καθεστώτος αλλά και στην μεταπολίτευση, λόγω της δράσης του για τα δικαιώματα του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Ο κ. Κυριακού έκανε εκτενή αναφορά στα δεινά των Ελλήνων στην αλβανική επικράτεια κατά την διάρκεια της δικτατορίας Χότζα αλλά και στις μεθοδεύσεις των Τιράνων με στόχο την συρρίκνωση και εν τέλει την εθνική εκκαθάριση από την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος έως σήμερα. Αποκορύφωμα, όπως τόνισε, των ενεργειών αυτών ήταν οι δολοφονίες των Βορειοηπειρωτών Αριστοτέλη Γκούμα στην Χιμάρα το 2010 και Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες στις 28 Οκτωβρίου 2018.

Το μήνυμα ήταν να σκύψει η Μητέρα Ελλάδα πάνω στα προβλήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού για να εξασφαλιστεί ειρήνη και ασφάλεια στα Βαλκάνια.
Ενδιάμεσα των ομιλιών το κλαρίνο συνάντησε τη λύρα, τα ηπειρώτικα και τα μανιάτικα τραγούδια αντάμωσαν τις μαντινάδες, σε μια μοναδική μουσική συνεύρεση των χορευτών, που εκπροσώπησαν τις παραδόσεις των τριών ηρωικών τόπων. 

Το τέλος της εκδήλωσης βρήκε όλους τους χορευτές πιασμένους χέρι χέρι σ’έναν μεγάλο κύκλο, που συμβόλιζε την αδελφοσύνη στους κοινούς αγώνες για την απελευθέρωση της Ηπείρου και την αγάπη για την πατρίδα τους.


Δείτε τις φωτογραφίες

Από αριστερά: Αντιπρόεδρος Ηπειρωτικού Συνδέσμου Πειραιώς Κωνσταντίνος Μάτσιας, Πρόεδρος Ένωσης Απανταχού Μανιατών "Η ΜΑΝΗ" Σταύρος Βοϊδονικόλας, Πρόεδρος Ηπειρωτικού Συνδέσμου Πειραιώς Δημήτριος Λένης, Πρόεδρος Αδελφότητας Κρητών Πειραιά Θεόδωρος Τσόντος, Πρόεδρος Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Δημήτριος Περδίκης



Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ





Ο Αντιπρόεδρος του Ηπειρωτικού Συνδέσμου Πειραιά Κωνσταντίνος Μάτσας




Το χορευτικό του Ηπειρωτικού Συνδέσμου Πειραιά 



Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών  "Η ΜΑΝΗ" Θεοδόσιος Παπαδάκος





Το χορευτικό της Ένωσης Απανταχού Μανιατών  "Η ΜΑΝΗ"



Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης




Ο καθηγητής Γεώργιος Καρτσώνης




Το χορευτικό της Αδερφότητας Κρητών Πειραιά "Η ΟΜΟΝΟΙΑ"




Ο νομικός - συγγραφέας Κωνσταντίνος Κυριακού







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρομοκρατία άρχισε το 2019 για τους Έλληνες της Β. Ηπείρου

Δεκατρία χρόνια από την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα - Τρεις μήνες από την σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη: Ο Ελληνισμός της Χιμάρας υπό απροκάλυπτο διωγμό

Έφυγε από την ζωή ο Βορειοηπειρώτης Αγωνιστής Γιώργος Παππάς