Τιμή στη μνήμη του εθνομάρτυρα π. Χρήστου Παππά από το Σωπίκι Αγίων Σαράντα

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, πίνακας και εσωτερικός χώρος

Ανακοίνωση 
Το περασμένο Σάββατο 29/30/2018, η ενορία μας, υπό την αιγίδα και ευλογία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. κ. Δημητρίου, πραγματοποίησε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον μακαριστό πατήρ Χρήστο Παππά, ο οποίος γεννήθηκε και διακόνησε την ενορία μας για 18 χρόνια, μέχρι το 1946 όπου καταδικάστηκε από το κομουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας και στη συνέχεια απεβίωσε μαρτυρικώς στις φυλακές του Μπουρέλι. Μετά την Θεία Λειτουργία, το μνημόσυνο και το τρισάγιο στο κενοτάφιο του π. Χρήστου που τελέστηκαν από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Παντελεήμων Μήτρο, τον π. Βασίλειο Γιάννη και τον εφημέριο μας π. Κοσμά Παππά, οι συμμετέχοντες οδηγήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της κοινότητας όπου πραγματοποιήθηκε μία πλούσια σε περιεχόμενο και συγκίνηση εκδήλωση. 
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν η εκπαιδευτικός Ιουλιέτα Τζαφέρη η οποία αρχικά μίλησε για το βίο του μακαριστού π. Χρήστου ενώ στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του συγχωριανού μας Μιχάλη Τζιάμου "Ο παπά Χρήστος Παππάς από το Σωπίκι" το οποίο εκδόθηκε με την φροντίδα της ενορίας του χωριού μας και κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις, ελληνικά και αλβανικά.
Οι απαγγελίες ποιημάτων των μικρών μαθητριών έδωσαν ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση μας.
Οι μαρτυρίες – αναμνήσεις του μοναχογιού του π. Χρήστου, 83χρονου σήμερα Αθανασίου Παππά καθήλωσαν από συγκίνηση τους συγχωριανούς, τους πολλούς επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή και τους επίσημους προσκεκλημένους μας.
Στη συνέχεια μίλησε ο συγγραφέας Μιχάλης Τζιάμος ο οποίος τόνισε το χρέος που έχουμε στον τόπο και τους προγόνους μας. Ο συγγραφέας, φορτισμένος από συγκίνηση αποκάλυψε πως το πόνημα του ήταν επιθυμία και εντολή του πατέρα του Βαγγέλη Τζιάμου. 
Ουσιαστική ήταν και η παρέμβαση του συγγραφέα Βαγγέλη Παππαχρήστου ο οποίος εξήρε το έργο του κ. Τζιάμου και μίλησε για την ανάγκη ανάδειξης των αξιών του τόπου μας. 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον επίλογο του εφημέριου μας, ο οποίος είναι απόγονος του π. Χρήστου (εγγονός του αδερφού του). Ο π. Κοσμάς είπε πως «η αγιασμένη μορφή του π. Χρήστου, είναι ένας φάρος που μας καθοδηγεί, είναι πρότυπο για εμάς τους κληρικούς αλλά και για κάθε πιστό»
Ως εκκλησιαστική Επιτροπή του Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης. Τον κ. Αλέξανδρο Νικολλό, την κα. Ιουλιέτα Τζαφέρη, την κα. Μαριέττα Τσίλη ως συντονίστρια της εκδήλωσης, τον κ. Ηλία Δενέκο για της μαρτυρίες που μάζεψε από τους χωριανούς μας και όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. 

Το 1946, το δικαστήριο του Αργυροκάστρου, καταδίκασε 19 Έλληνες Βορειοηπειρώτες, κατηγορώντας τους ως συνεργάτες των ελληνικών υπηρεσιών και υπονομευτές της «Λαικής Δημοκρατίας της Αλβανίας». 
Στην ουσία ήθελε να εξαφανίσει όσους είχαν απαιτήσεις για τα δίκαια του ελληνισμού και να τρομοκρατήσει όλους τους υπόλοιπους. Μεταξύ των καταδικασθέντων και τρεις φωτισμένοι ιερείς, ο π. Χρήστος Παππάς από το Σοπίκη, ο π. Θεόδωρος Ρέτζιος από τη Δίβρη και ο π. Ιωάννης Ντάσης από την Τσούκα. 
Ο Αριστοτέλης Χαρμπάτσης από τη Δίβρη, ο Σωτήρης Σκεύης από τα Καλύβια και ο Νάσιο Πάντος (γαμπρός του π. Χρήστου) από το Σωπίκι χαρακτηρίστηκαν ως πρωτεργάτες του «κινήματος» και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Κάποιοι άλλοι, όπως ο π. Χρήστος, πέθαναν στις φυλακές. Τα οστά τους δεν βρέθηκαν ποτέ. 
Ελάχιστοι από αυτούς, επιβίωσαν από τις κακουχίες των μπουντρουμιών των αλβανικών φυλακών επιστρέφοντας στις οικογένειες τους μετά από πολλά χρόνια.

Εκκλησιαστική Επιτροπή Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Σωπίκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρομοκρατία άρχισε το 2019 για τους Έλληνες της Β. Ηπείρου

Δεκατρία χρόνια από την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα - Τρεις μήνες από την σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη: Ο Ελληνισμός της Χιμάρας υπό απροκάλυπτο διωγμό

Έφυγε από την ζωή ο Βορειοηπειρώτης Αγωνιστής Γιώργος Παππάς