Την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 τίμησε η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου

 


Στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατατέθηκε από την Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου το πρωί της Πέμπτης 27 Οκτωβρίου 2022 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Περιφέρειας Αττικής για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Το στεφάνι εκ μέρους της ΚΑΒΗ κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος της Κίνησης κ. Μόντης Κολίλας από την Χιμάρα, τιμώντας τους χιλιάδες Έλληνες οπλίτες και αξιωματικούς οι οποίοι έπεσαν ηρωικά στα πεδία των μαχών κατά τον Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο 1940 - 41.

Τα τοπωνύμια των πεδίων αυτών πλαισιώνουν το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με την ξεκάθαρη αναγραφή τους: ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ-ΚΟΡΥΤΣΑ-ΧΕΙΜΑΡΡΑ-ΠΡΕΜΕΤΗ-731.

Το Έπος του ’40, όπως είναι γνωστό στην ελληνική ιστορία, εκτός από την απόκρουση των Ιταλών εισβολέων, αποτέλεσε παράλληλα και την τρίτη απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 μαζί με την τιμή που αποδίδουμε κάθε χρόνο στην μνήμη των Ηρώων μας, έρχεται να μας υπενθυμίζει και το χρέος της Ελληνικής Πολιτείας ως προς το βορειοηπειρωτικό ζήτημα το οποίο παραμένει ανοικτό ενώπιον των τεσσάρων νικητριών δυνάμεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η 28η Οκτωβρίου ωστόσο, αποτελεί και Ημέρα Μνήμης για τον τελευταίο Εθνομάρτυρα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού Κωνσταντίνο Κατσίφα, ο οποίος έπεσε νεκρός ανήμερα της εθνικής επετείου το 2018 στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου από τις σφαίρες της αλβανικής αστυνομίας υπερασπιζόμενος την εθνική σημαία και την ταυτότητα του.

Σήμερα η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου με την κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη τίμησε την μνήμη των Ελλήνων Μαχητών του 1940 και του Κωνσταντίνου Κατσίφα, με την ευχή η θυσία τους να δικαιωθεί.


Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου

27 - 10 - 2022











Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρομοκρατία άρχισε το 2019 για τους Έλληνες της Β. Ηπείρου

Δεκατρία χρόνια από την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα - Τρεις μήνες από την σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη: Ο Ελληνισμός της Χιμάρας υπό απροκάλυπτο διωγμό

Έφυγε από την ζωή ο Βορειοηπειρώτης Αγωνιστής Γιώργος Παππάς