Τιμήθηκε στην Αθήνα η 106η επέτειος του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας



Με κεντρικά μηνύματα "Το Βορειοηπειρωτικό ζει" και "το αίτημα για αυτονομία της Βορείου Ηπείρου παραμένει επίκαιρο", πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Μαΐου 2020 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών΄, με πρωτοβουλία της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου (ΚΑΒΗ), η εκδήλωση για την 106 επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας.

Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνήμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σπυρίδωνος Βλάχου (Μητροπολίτη Βελλάς & Κονίτσης και Υπουργού της Αυτονόμου Β. Ηπείρου το 1914), οπού μνημονεύτηκαν τα ονόματα των μελών της κυβερνήσεως της Αυτονόμου Β. Ηπείρου και των αγωνιστών του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα καθώς και τα θύματα του αλβανικού αθεϊστικού καθεστώτος. 

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΑΒΗ κ. Δημήτριος Περδίκης περιέγραψε το ιστορικό πλαίσιο του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα που άρχισε στις 17 Φεβρουαρίου 1914 και οδήγησε στην αναγνώριση της αυτονομίας της Β. Ηπείρου από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής και την ίδια την Αλβανία, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, στις 17 Μαΐου 1914.

Η Γενική Γραμματέας της ΚΑΒΗ κ. Αθηνά Κρεμμύδα στην επίκαιρη ομιλία για τις σύγχρονες εξελίξεις στην Βόρειο Ήπειρο, έκανε λόγο για "βελούδινη εθνοκάθαρση" από την πλευρά του αλβανικού κράτους εις βάρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

"Όλα αυτά όμως δεν μας πτοούν, αντίθετα μας χαλυβδώνουν, καθώς αποτελούν απτές αποδείξεις ότι κάποιοι μας φοβούνται γιατί το Βορειοηπειρωτικό ζει!



Γι’ αυτό λοιπόν σήμερα, 106 χρόνια μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, ως λύση απέναντι σε αυτή την λευκή εθνοκάθαρση, θέτουμε τουλάχιστον το αίτημα της αυτονομίας για την Βόρειο Ήπειρο.

Ένα αίτημα το οποίο δεν είναι άκαιρο ούτε ουτοπικό, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν οι πολιτικές ελίτ, αλλά βασίζεται στην πραγματικότητα που ισχύει για εθνικές μειονότητες με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά των Βορειοηπειρωτών, σε κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Πρωτόκολλο της Κέρκυρας το οποίο έχει υπογράψει και η Αλβανία", κατέληξε η κ. Κρεμμύδα.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά "Η Ομόνοια" κ. Θεόδωρος Τσόντος, απόγονος της οικογένειας του Αρχηγού Κορυτσάς το 1914 Γεωργίου Τσόντου - Βάρδα.

Ο κ. Τσόντος μετά την αναφορά του για την συμβολή των Κρητών στον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο εγκατάστασης δεκάδων χιλιάδων μουσουλμάνων μεταναστών στις περιοχές της Β. Ηπείρου, κάτι που αν πραγματοποιηθεί θα έχει επιπτώσεις για τον εκεί Ελληνισμό.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο της ΚΑΒΗ κ. Δημήτριο Περδίκη στο μνήμα του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος, ενός λεπτού σιγή, η απαγγελία του ύμνου της Αυτονόμου Ηπείρου και η απόδοση του Εθνικού ύμνου. 

Η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά "Η Ομόνοια" κατέθεσε στεφάνι στο μνήμα του Μακεδονομάχου και Αρχηγού Κορυτσάς το 1914 Γεωργίου Τσόντου. 

Το "παρόν" στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, o πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιάννης Αθανασιάδης, η Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία με αντιπροσωπεία της, εκπρόσωπος του International Hellenic Association, ο εκδότης των εκδόσεων "Πελασγός" κ. Γιάννης Γιαννάκενας και δεκάδες πατριώτες.

Χαιρετισμό απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ "Ναπολέων Ζέρβας". 



Φωτογραφίες

Στο μνήμα του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος





















Στο μνήμα του Μακεδονομάχου και Αρχηγού Κορυτσάς 1914 Γεώργιου Τσόντου - Βάρδα









Στο μνήμα του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος. Από αριστερά: Ο πρόεδρος της ΚΑΒΗ Δημήτριος Περδίκης, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Γιάννης Αθανασιάδης, ο Αντιπρόεδρος της ΚΑΒΗ Μόντης Κολίλας, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά "Η Ομόνοια" Θεόδωρος Τσόντος.




ΑΘΑΝΑΤΟΙ 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εμάς τους Βορειοηπειρώτες δεν μας περίμενε κανένας Δήμος – Καμία ΜΚΟ

Την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 τίμησε η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου

Κυριακή 31 Οκτωβρίου: Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα στην Αθήνα