Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου: Μνημόσυνο Ζήση Δρούβη, ιδρυτή και πρώτου προέδρου της ΚΑΒΗ
Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 11:15 π.μ. θα τελεστεί το 40ήμερο μνημόσυνο του Ζήση Δρούβη, ιδρυτού και πρώτου προέδρου της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου (Κοιμήσεως Θεοτόκου 6 & Μητροπόλεως - μεταξύ σταθμού ΗΣΑΠ Αμαρουσίου και Λεωφόρου Κηφισίας).
Ο Ζήσης Δρούβης έφυγε από την ζωή στις 12 Αυγούστου 2019 σε ηλικία 84 ετών.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935 και μεγάλωσε στον Νέο Κόσμο, όπου έζησε ως παιδί τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την κατοχή και τον εμφύλιο. Είχε την καταγωγή του από το χωριό Ελληνικό (Λοζέτσι) Ιωαννίνων.
Υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία, ως αξιωματικός του τεχνικού τμήματος, ενώ κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 εργάστηκε στις Βρυξέλλες ως υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου απέκτησε γνώσεις σε όλους τους τομείς της διεθνούς κοινωνίας.
Παράλληλα διετέλεσε ενεργό στέλεχος της Ελληνικής Κοινότητας του Βελγίου.
Το 1991 άρχισε να ασχολείται ενεργά και με όλες του τις δυνάμεις για το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα.
Πραγματοποίησε συχνές επισκέψεις στην Βόρειο Ήπειρο, όπου γνώρισε πολλά πρόσωπα και πράγματα για την περιοχή και το εθνικό θέμα.
Το 1997 έγραψε και εξέδωσε το βιβλίο "ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ".
Στις 60 σελίδες του βιβλίου ανέλυε το καθεστώς της Αυτονομίας και πως μπορούσε ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός να το διεκδικήσει με πολιτικά, δημοκρατικά και ειρηνικά μέσα.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα παρέθετε την Αυτονομία της σουηδικής μειονότητας στα Νησιά Άλαντ της Φινλανδίας.
Το 2002 ο Ζήσης Δρούβης μαζί με δεκάδες Έλληνες πατριώτες με τους οποίους μοιραζόταν την ίδια ανησυχία, ίδρυσε την Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, της οποίας υπήρξε επί χρόνια πρόεδρος. Στην πρωτοβουλία αυτή βρήκε σημαντική ανταπόκριση από τους Έλληνες των Βρυξελλών.
Η προσφορά του υπήρξε ανιδιοτελής και πολύτιμη. Ήταν πάντα κοντά στις όποιες προσπάθειες γίνονταν για την ανάδειξη του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος, επιδιώκοντας και πραγματοποιώντας συνεργασίες και με άλλα βορειοηπειρωτικά σωματεία, κάνοντας με το παράδειγμα του πράξη την ενότητα του χώρου.
Ήταν επικεφαλής της Επιτροπής, η οποία κατέθεσε το 2009 στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στην Χάγη, την "Προσφυγή για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία".
Ο Ζήσης Δρούβης άφησε μεγάλη παρακαταθήκη στους φίλους και συναγωνιστές του για τον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα
Τα μέλη της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου τιμώντας την μνήμη του θα συνεχίσουμε με τον ίδιο και ακόμα μεγαλύτερο ζήλο τον αγώνα μέσα από την φορέα που εμπνεύστηκε και δημιούργησε, με στόχο την δικαίωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου θα είμαστε όλοι στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου για να προσευχηθούμε μαζί με την οικογένεια του υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου